S özleşmeler Hukuku
Antalya Sözleşmeler Hukuku
Sözleşmeler hukuku; Borçlar Hukuku’nun önemli bir bölümünü oluşturan, taraflar arasındaki sözleşmelerden doğan uyuşmazlıkların çözümüne yönelik düzenlemeleri ve sözleşme taraflarının hak ve yükümlülüklerini ihtiva eden hukuk dalıdır. Antalya sözleşmeler hukuku avukatı, sözleşmeler hukukuna ilişkin bilgi ve birikimini müvekkillerinin ve danışanlarının istifadesine tahsis etmek suretiyle hak ve menfaat kaybına engel olarak sürecin müspet yönde sonuçlanmasını sağlayan avukattır.
Sözleşmeler hukukunun düzenleme alanına giren bilumum hukuki iş, işlem, uyuşmazlık ve davada telafisi güç kayıplar yaşamamak adına avukat yardımı almak gerekir. Antalya sözleşmeler hukuku avukatından alınacak hukuki yardım, son derece kapsamlı ve teknik bir alan olan sözleşmeler hukukunda hatalı veya ihmali işlemler nedeniyle hak kaybı yaşanmaması için en doğru yaklaşım olacaktır.
Sözleşmeler Hukukuna Hakim İlkeler
Sözleşmeler hukukuna hakim ve bağlayıcılığı olan başlıca ilkeler; sözleşme yapma/yapmama hürriyeti, sözleşme serbestisi, sözleşmede hüküm altına alınan hakların ve tarafların iradelerinin korunması ilkesidir. İşbu sözleşmeler, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenmiştir. Sözleşmeler hukukunun inceleme alanına giren birçok sözleşme mevcuttur. Sözleşmeler hukukunda düzenlenen başlıca sözleşmeler şu şekilde sıralanabilir:
- Pazarlamacılık sözleşmesi,
- Evlilik sözleşmesi,
- Satış sözleşmesi,
- Geri alım sözleşmesi,
- Komisyon sözleşmesi,
- Evlat edinme sözleşmesi,
- Gizlilik sözleşmesi,
- Factoring sözleşmesi,
- Ödünç sözleşmesi,
- Kefalet sözleşmesi,
- Karz sözleşmesi,
- Rehin sözleşmesi,
- Tüketici sözleşmesi,
- İpotek sözleşmesi,
- Adi ortaklık sözleşmesi,
- Kira sözleşmesi,
- Eser sözleşmesi,
- Kredi sözleşmesi,
- Garanti sözleşmesi,
- Ticari (mal) alım-satım Sözleşmesi,
- Dağıtım sözleşmesi,
- İş sözleşmesi,
- Franchising sözleşmesi,
- Taşıma sözleşmesi,
- Hizmet sözleşmesi,
- Ölünceye kadar bakma sözleşmesi,
- Bağışlama sözleşmesi,
- Miras taksim sözleşmesi,
- Acentelik sözleşmesi,
- Sigorta sözleşmesi,
- Takas sözleşmesi,
- Vekalet sözleşmesi,
- Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi,
- Ön alım sözleşmesi,
- Araç satım sözleşmesi.
Sözleşmeler Hukuku Nedir?
Sözleşme; en az iki tarafın (alacaklı – borçlu) bir hukuki sonuç doğurmaya yönelik irade açıklamasında bulunmasıyla birlikte; sözlü, yazılı ve resmi şekilde düzenlenebilen hukuki işlemdir. Bir sözleşme düzenlendiğinde mutlaka en az bir alacaklı ve borçlu taraf bulunur. Alacaklı ve borçlunun karşılıklı iradelerinin uyuşması halinde muteberlik kazanan sözleşmeler; yukarıda sıralanan sözleşme türlerinden de anlaşılacağı üzere yaşamın her alanına ilişkin konularda düzenlenebilir.
Sözleşme tarafları, düzenlenecek sözleşmeye dair kanunlarda özel bir düzenleme şartı olmadığı takdirde, sözleşmeyi istedikleri şekilde düzenleme hürriyetini haizdir. Hemen belirtmek gerekir ki; hukuk kurallarına, ahlaka ve kişilik haklarına aykırılık teşkil eden sözleşmeler hukuken geçerli değildir; bu itibarla, sonuç doğurmayacaktır. Sözleşmeler hukukuna ilişkin kurallar, başta Türk Medeni Kanunu, Borçlar Kanunu, Ticaret Kanunu, İş Kanunu ve Tüketici Kanunu olmak üzere, ilgili sair kanunlarda hüküm altına alınmıştır.
Hukuki sözleşme, işlem ve hatta irade beyanları, yine hukuk düzeninin öngördüğü şekil şartına tabidir. Bu itibarla, bir sözleşmenin, işlemin ve irade beyanının hukuken muteber olabilmesi için ilk şart, şekil şartının sağlanmasıdır. Sözleşmeler; sözlü, yazılı ve resmi olmak üzere üç farklı şekilde düzenlenebilir. Bir sözleşmenin tabi olduğu şekil şartı ise kanunlarda ifade edilmiştir. Kanunun öngördüğü şekil şartına aykırı hareket edilerek düzenlenen sözleşmeler geçerli değildir.
- Geçersiz Sözleşme
Sözleşme içeriğinin imkansız olması, hukuka ve ahlaka aykırı sözleşme düzenlenmesi, sözleşme taraflarının ya da yalnız birinin ayırt etme gücünü haiz olmaması, sözleşme için öngörülen şekil şartına uyulmaması ve muvazaalı sözleşmeler, sözleşmeyi geçersiz kılan başlıca sebep ve durumlardır.