S igorta Hukuku
Antalya Sigorta Hukuku
Sigorta hukuku; sigortacının bir prim karşılığında, sigorta güvencesi altına bulunan kişinin para ile ölçülebilir menfaatinde zarar oluşturan rizikonun yaşanması durumunda zararı gidermeyi veya bir ya da birkaç kişinin yaşam süreleri nedeniyle yahut hatlarında yaşanan birtakım hadiseler sebebiyle bir para ödemeyi ya da başkaca edimlerde bulunma yükümlülüğü altına girdiği sözleşmeleri, işbu sözleşmelerden doğan hak ve yükümlülükleri düzenleyen, inceleyen hukuk dalıdır.
Antalya sigorta hukuku avukatı; sigortacı ve sigortalı arasında yaşanan uyuşmazlıkların hukuk yoluyla, hak ve menfaat kaybı yaşanmadan kısa sürede çözülmesi amacıyla hukuki danışmanlık ve temsil hizmeti verir. Ticaret hukuku ve sigorta hukuku başta olmak üzere, ilgili sair hukuk dalları üzerinde ihtisas sahibi olan Antalya sigorta hukuku avukatı, sahip olduğu hukuki bilgi ve birikimi müvekkillerinin ve danışanlarının istifadesine tahsis etmek suretiyle mesleğini icra eder.
Sigorta Türleri Nelerdir?
Sigorta hukukunun inceleme alanına giren ve bu kapsamda dava konusu edilebilen başlıca sigorta türleri şunlardır:
- Zarar ve Tazminat Sigortaları
Sigorta sözleşmelerinde güvence altına alınan riskin neden olduğu zararların tazminat edilmesini sağlayan sigortalara “zarar ve tazminat sigortaları” adı verilir. Kasko, hırsızlık sigortası, yangın sigortası ve hastalık sigortası, zarar ve tazminat sigortaları kapsamında değerlendirilir.
- Mesuliyet Sigortaları
Sigortalı tarafından verilen zararlara karşı meydana gelecek tazminatın karşılanması amacıyla yapılan sigortaya “mesuliyet sigortası” denir. Ürün mesuliyet sigortası, üçüncü şahıs adli mesuliyet sigortası ve mesleksek mesuliyet sigortası, mesuliyet sigortalarına örnek teşkil eder.
- Can Sigortaları
Kişi hayatı ile alakalı hususlarda söz konusu olan can sigortaları; maluliyet sigortası, ferdi kaza sigortası, ölüm hali sigortası ve grup hayat sigortası gibi türlere ayrılır.
Sigorta Sözleşmesi Nedir?
Sigortacının bir prim karşılığında, para ile ölçülebilir bir menfaatin zarar görmesi halinde, zarar görenin zararını tazmin etme yükümlülüğü altına girdiği sözleşmelerdir. İşbu sözleşme kapsamında güvence altına alınan kişiye “sigortalı” adı verilir. Sigortacı ise, sigorta sözleşmesi kapsamında mutabık kalınan prim karşılığında rizikoyu üstlenendir. Kurulan sigorta sözleşmesi ile birlikte sözleşme tarafları belirli hak ve yükümlülüklere sahip olur. Söz konusu hak ve yükümlülükler şunlardır:
- Prim ödeme,
- Beyanda bulunma,
- Rizikoyu ağırlaştırmama,
- Ağırlaşan rizikoyu bildirme,
- Rizikonun gerçekleştiğini bildirme,
- Zararı hafifletme ve kurtarma.
Antalya Sigorta Hukuku Avukatının Görev Alanına Giren Davalar
Antalya sigorta hukuku avukatının görev alanına giren başlıca davalar şunlardır:
- Trafik kazaları nedeniyle maddi ve manevi tazminat davaları,
- Ferdi kazalara dair davalar,
- Kasko, havacılık ve deniz sigortası kaynaklı uyuşmazlıklar,
- Deprem, yangın, sel vs. afetler sonucunda yaşanan sigorta alacak ve tazminat davaları,
- Hayat sigortası, sağlık sigortası ve emeklilik sigortasından doğan alacak ve tazminat davaları,
- Sigorta sözleşmelerindeki yükümlülüklerin ihlali nedeniyle görülen davalar,
- Ödenmeyen sigorta primlerinin icrası,
- Tazminat ve sigorta bedellerinin tahsili.