C eza Hukuku
Antalya Ceza Hukuku
Ceza hukuku; genel ve özel ceza hukuku olmak üzere ikiye ayrılan ve temelde suç ve ceza kavramlarını inceleyen kamu hukukudur. Suç kavramının unsurları (maddi – manevi), ceza hukukuna hakim ilkeler, suçu ortadan kaldıran sebepler, ceza kavramı, cezayı azaltan ve ortadan kaldıran durumlar vs. ilke ve teorileri düzenleme altına alan ceza hukuku alt dalına “genel ceza hukuku” adı verilir. Özel ceza hukuku ise; ülke yasalarına göre suç teşkil eden eylemleri, kapsam ve sınırlarını, ayırıcı yönlerini ve cezaları düzenler.
Antalya ceza hukuku avukatı; ceza hukukunun düzenleme alanına giren hukuki iş, işlem, uyuşmazlık ve davada hukuki danışmanlık ve temsil hizmeti verir. Ceza ve ağır ceza davaları neticesinde hürriyeti kısıtlayıcı ağır ceza yaptırımları öngörüldüğü için ceza hukuku işlerinde deneyimli ve yetkin bir avukattan yardım almak son derece mühimdir. Hemen bu noktada, ceza hukukuna hakim temel ilkeleri izah etmek, konu bütünlüğü açısından yerinde olacaktır.
- Suçta ve Cezada Kanunilik İlkesi | Nulla Poena Sine Lege
Suç ve ceza, ancak kanun ile belirlenebilir. Ceza hukukuna hakim temel ilke olan “Suçta ve cezada kanunilik ilkesi” 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu m.2/1’de Kanunun açıkça suç saymadığı bir fiil için kimseye ceza verilemez ve güvenlik tedbiri uygulanamaz. Kanunda yazılı cezalardan ve güvenlik tedbirlerinden başka bir ceza ve güvenlik tedbirine hükmolunamaz.” düzenlemesine yer verilmiştir. İşbu düzenleme uyarınca, suç tanımının belirgin ve açıkça kanunda düzenlenmesi gerekir.
Suçta ve cezada kanunilik ilkesi gereği, belirsiz ve muğlak bir biçimde suç tanımlanamaz. Kanunilik ilkesinin bir başka sonucu ise, aleyhe kanunun geçmişe yürümeyeceğidir. Daha açık ifade etmek gerekirse; işlendiği esnada kanunda suç olarak düzenlenmemiş bir eylemden ötürü, eylemin kanunda daha sonra suç olarak düzenlenmesi durumunda kimseye ceza verilemez. Son olarak, fail aleyhine kıyas yasağı da kanunilik ilkesinin getirdiği bir başka sonuçtur.
- Suçta ve Cezada Kusur İlkesi
Bir eylemin, isnat yeteneğini haiz bir kişi tarafından bilerek ve istenerek icra edilmesine, ceza hukuku terminolojisinde “kusur” adı verilir. İşlenen bir suçtan ötürü failin cezalandırılabilmesi için, suç teşkil eden eylemin fail tarafından bilerek ve isteyerek icra edilmiş olması şarttır. Suç teşkil eden bir fiilden dolayı ancak fiili bizzat işleyen fail cezalandırılabilir. Nitekim 5237 sayılı Kanun m.20/1’de “Ceza sorumluluğu şahsîdir. Kimse başkasının fiilinden dolayı sorumlu tutulamaz.” düzenlemesi hüküm altına alınmıştır.
Antalya Ceza Avukatı
Antalya ceza avukatı; danışanlarına ve müvekkillerine hukuki danışmanlık ve dava takip hizmeti vermek suretiyle mesleğini icra eden ceza hukuku uzmanıdır. Ceza hukuku davaları, sonuçları itibariyle son derece mühim ve ağır sonuçları haiz davalardır. Bu davalarda maddi gerçeğin ortaya çıkarılması, yargılamanın adilane ve hakkaniyete uygun şekilde seyretmesi ve hak – menfaat – zaman kaybı yaşanmaması adına Antalya ceza avukatı yardımına başvurmak en doğru yaklaşım olacaktır.
Antalya Ceza Avukatı Ücretleri
Antalya ceza avukatı ücretleri; Türkiye Barolar Birliği tarafından her yıl belirlenen ve Resmi Gazetede “Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi” adı altında yayımlanan asgari ücret tarifesinde öngörülen ücretlerden az olmamak şartıyla, ceza avukatı ve avukat yardımına başvuran kişi arasında serbestçe belirlenir. Asgari ücret tarifesinin yanı sıra bir de Antalya Barosu tarafından yayınlanan tavsiye niteliğinde bir ikinci taife vardır. Ücretler hakkında fikir sahibi olmak için söz konusu tarifelere göz atmak yararlı olacaktır.