A İHM Başvuru
Antalya AİHM Başvuru
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 1959 yılında kurulan ve belirli temel hak ve hürriyetlerin koruma altına alınması amacıyla görev yapan uluslararası yargı organıdır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin yargı yetkisi ile koruma altına alınan hak ve hürriyetlerse Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile düzenleme altına alınmıştır. AİHM başvurusunda bulunulabilmesi, ancak iç hukuk yollarının tüketilmesine bağlıdır. İç hukuk yolları tüketildikten sonra AİHM başvurusu yapılabilir.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni (AİHS) imzalayan ülkelerden biri tarafından işbu sözleşme ve ek protokoller ile hüküm altına alınan hakların ihlal edildiğini ileri süren herkesin AİHM başvurusunda buluna hakkı vardır. Antalya AİHM başvurusu; başvuru prosedürünün eksiksiz icrası, bu süreçte usul yönünden hata yapılmaması, ihmali işlemler sebebiyle hak ve zaman kaybı yaşanmaması adına avukat yardımıyla başvuruda bulunulması en doğru yaklaşım olacaktır.
AİHM Başvuru Şartları Nelerdir?
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi m.35 uyarınca; AİHM başvurusunda bulunmak isteyen kişinin evleviyetle iç hukuk yollarını tüketmiş olması ve kesin karar tarihini takiben dört ay süre ile mahkeme başvurusunda bulunması gerekir. Öte yandan, aynı maddeye göre; AİHM başvurusunun imzasız yapılması ve daha öncesinden mahkeme ya da bir başka uluslararası yargı organı tarafından karara bağlanmış dosyalarla aynı ve yeni bir vakıa ihtiva etmeyen başvurular reddedilir. AİHM Başvurusunun şekli şartları ise şunlardır:
- Davacının adı – soyadı, doğum tarihi, cinsiyeti, uyruğu, mesleği ve adresi,
- Varsa temsilcisinin adı – soyadı, mesleği ve adresi,
- Davacının kendisine karşı açmış olduğu sözleşmeci taraf veya taraflar,
- Hadiselerin özet şekilde izah edilmesi,
- Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ihlal iddia veya iddiaları ve elverişli kanıtlara ilişkin kısa bir izahat,
- AİHS m.35/1’de düzenlenen kabul şartlarına davacı tarafından uyulduğuna dair kısa bir izahat,
- Dava konusu ve ana hatları ile davacının AİHS m.41’e göre yapacağı haklı giderim talebi,
- Elverişli ve uygun belgelerin tamamının ve bilhassa davaya konu teşkil eden olaya dair yargı kararları ve diğer karar örnekleri.
AİHM Başvurusunu Avukat Vasıtasıyla Yapmak Zorunlu Mu?
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi başvurusu; avukat vasıtasıyla yapılabileceği gibi ilgili tarafından bizzat başvuruda da bulunulabilir. Ancak, AİHM başvurusunun kabulü sonrası süreçte hukuk yardımı almak şarttır. Bu bakımdan, Antalya AİHM başvurusu hususunda deneyimli ve uzman bir avukat ile çalışmak, sürecin müspet seyri adına oldukça isabetli olacaktır. AİHS ile koruma altına alınan haklar, sözleşmenin 2 ile 14. maddeleri arasında düzenlenmiştir. İşbu haklar şunlardır:
- İnsan haklarına saygı yükümlülüğü,
- Yaşam hakkı,
- İşkence ve kötü muamele yasağı,
- Kölelik ve zorla çalıştırma yasağı,
- Kişi güvenliği ve özgürlüğü hakkı,
- Adil Yargılanma Hakkı,
- Kanunsuz suç ve ceza olmaz ilkesi,
- Özel yaşam ve aile yaşamına saygı ilkesi,
- Düşünce, vicdan ve din özgürlüğü,
- İfade özgürlüğü,
- Toplanma ve dernek kurma özgürlüğü,
- Evlenme hakkı,
- Etkili bir hukuksal tazmin yolu hakkı,
- Ayrımcılık yasağı.